در ماشین های کنترل عددی کامپیوتری از سه نوع سیستم محرکه الکتریکی، هیدرولیکی و پنوماتیکی استفاده می شود. از محرکه های پنوماتیکی به دلیل قدرت و دقت کم آن ها امروزه استفاده نمی شود. لذا به شرح دو نوع الکتریکی و هیدرولیکی آن ها پرداخته خواهد شد.

۱-۱۱-۶- محرکه های الکتریکی

موتورهای پله ای¹

این موتورها دارای ساختمان ساده، حجم کم و قیمت مناسبی می باشند، از آن ها در کنترل عددی کامپیوتری های ساده با دقت محدود و گشتاورهای نسبتاً کم و قدرت کمتر از 1hp استفاده می شود، این موتورها در مدارهای باز نیز قابل‌استفاده می باشند.

موتورهای جریان مستقیم (DC)

موتورهای DC بیشترین استفاده را در ماشین های کنترل عددی کامپیوتری دارند. این موتورها دارای قدرت بالا، سرعت یکنواخت و عکس العمل سریع نسبت به تغییرات سرعت می باشند. با تغییرات ولتاژ می توان سرعت دورانی و با تغییرات جریان می توان گشتاور موتور را کنترل کرد. این موتورها قابلیت کنترلی بسیار خوبی دارند. تعمیر و نگهداری موتورهای DC به دلیل وجود کلکتور و جاروبک حائز اهمیت است. در بعضی مواقع به دلیل وجود کلکتور و جاروبک پارازیت در موتور ایجاد می شود که این امر در کیفیت سطح قطعه تأثیر بسزایی خواهد داشت.

موتورهای جریان متناوب (AC)

در این موتورها کنترل دور با استفاده از روش تغییر فرکانس می باشد. این امر هزینه بسیار بالایی را نسبت به موتورهای DC دربر می گیرد. عدم نیاز به یکسو کننده، تعمیر و نگهداری ارزان تر به دلیل نداشتن کلکتور و جاروبک از مزایای این موتورها می باشد. این موتورها حجم زیادی را اشغال می کنند، به همین دلیل از آن ها کمتر استفاده می شود. این موتورها تا قبل از سال 1991 برای اسپیندل استفاده می شد و بعدازآن برای حرکت میزها استفاده شد.

۲-۱۱-۶- محرکه های هیدرولیکی

کنترل قدرت های زیاد با نیروی کم، سادگی کنترل سرعت و نیرو به‌طور غیر پله ای و عکس العمل سریع در برابر تغییر جهت از ویژگی های محرکه های هیدرولیکی می باشند. از معایب آن ها نشتی و گران‌قیمت بودنشان را می توان نام برد و نیز این سیستم ها دارای سرعت عمل کمتری نسبت به محرکه های الکتریکی می باشند. از محرکه های هیدرولیکی بیشتر در کنترل های مداربسته استفاده می گردد. محرکه های هیدرولیکی در دو نوع دورانی (موتورها) و رفت و برگشتی (سیلندرها و پیستون ها) مورد استفاده واقع می شوند. برای حرکت های طولی کم از سیلندر و پیستون و برای حرکت های طولی و بلند از موتورهای هیدرولیکی به همراه پیچ های ساچمه ای استفاده می شود.

[1]Stepping Motors

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.