ماده 36
درخواست صدور پروانه اجباری بهرهبرداری اختراع باید از جانب وزیر یا بالاترین مقام دستگاه دولتی یا اشخاص مجاز از سوی آنها، تسلیم دبیرخانه کمیسیون گردد. این درخواست باید همراه دلیل و مدرکی باشد که به موجب آن ثابت شود، دستگاه دولتی یا شخص مجاز از طرف او، از مالک درخواست بهرهبرداری کرده ولی نتوانسته اجازه بهرهبرداری را با شرایط معقول و ظرف مدت زمان متعارف تحصیل نماید. رعایت مراتب فوق، در صورت فوریت ناشی از مصالح ملی در کشور به تشخیص کمیسیون موضوع ماده 17 قانون لازم نخواهد بود و تصمیم کمیسیون در این خصوص بلافاصله به اجرا درمیآید، مشروط بر آنکه در این قبیل موارد مالک اختراع در اولین فرصت ممکن از تصمیم کمیسیون مطلع شود.
ماده 37
دبیرخانه پس از دریافت درخواست پروانه اجباری بهرهبرداری، ظرف 10 روز موضوع را به مالک اختراع ابلاغ میکند. مالک اختراع موظف است مراتب را به اشخاصی که مجوز بهرهبرداری از اختراع مورد نظر را دارند اطلاع دهد. مخترع و اشخاصی که مجوز بهرهبرداری از اختراع مورد نظر را دارند باید ظرف 30 روز نظرات خود را به صورت مدلل و مستند کتباً به دبیرخانه ارائه نمایند که دردفتر مخصوص به ثبت رسیده وجهت تصمیمگیری تسلیم کمیسیون خواهد شد.
ماده 38
دبیرخانه حداقل 10 روز قبل از تشکیل جلسه کمیسیون، باید زمان آن را به متقاضی پروانه اجباری و مالک اختراع و اشخاص ذینفع اطلاع دهد. اشخاص مذکور میتوانند در جلسه حضور پیدا کنند. کمیسیون پس از استماع اظهارات آنها تصمیم مقتضی اتخاذ و مراتب را اعلام خواهد نمود.
ماده 39
درصورت اعطای پروانه اجباری، کمیسیون باید شرایط بهرهبرداری، نام سازمان دولتی بهرهبردار یا شخص مجاز از طرف او، مدت بهرهبرداری، مبلغ مذکور در بند ب ماده 17 قانون به تشخیص کارشناس رسمی، اقدامات اجرایی، مدت زمان لازم برای انجام اقدامات اجرایی توسط بهرهبردار، محدوده جغرافیایی و موارد مجاز استفاده از اختراع را دقیقاً مشخص نماید.
تبصره- پرداخت هزینههای کارشناسی برای تعیین مبلغ مذکور در این ماده به عهده بهرهبردار خواهد بود.
ماده 40
تصمیم کمیسیون مبنی بر اعطاء پروانه اجباری بهرهبرداری باید در دفتر ثبت اختراع قید و به هزینه متقاضی در روزنامه رسمی کشور منتشر و به مالک اختراع و سایر اشخاص ذینفع ابلاغ گردد.
ماده 41
چنانچه پس از بررسی مدارک و استماع اظهارات طرفین، کمیسیون تشخیص دهد که درخواست ارائه شده منطبق با شرایط مندرج در ماده 17 قانون نمیباشد، درخواست را رد و نتیجه را از طریق دبیرخانه به متقاضی و اشخاص ذینفع ابلاغ مینماید.
ماده 42
مالک اختراع یا سازمان دولتی و همینطور شخص ثالثی که پروانه اجباری بهرهبرداری برای او صادر شده است ظرف 20 روز پس از دریافت ابلاغ موضوع ماده 40این آییننامه میتواند نسبت به تصمیم کمیسیون درخواست بررسی مجدد نماید. چنانچه کمیسیون درخواست تجدید نظر را قانع کننده تشخیص دهد، جلسهای را حداکثر ظرف 30 روز پس از وصول درخواست، برای رسیدگی به اظهارات متقاضی تجدید نظر و در صورت لزوم طرف او تشکیل خواهد داد و در مورد شرایط و مدت پروانه اجباری بهرهبرداری اتخاذ تصمیم مینماید. در غیر این صورت درخواست مذکور رد میگردد. نحوه تشکیل کمیسیون، مهلتها و ابلاغ تصمیمات کمیسیون مطابق با این آییننامه خواهد بود.